Tekin Gürkan, MÜSİAD Ağustos Ayı Sameks Verilerini Değerlendirdi

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Ağustos ayı Satın alma Müdürleri Endeksinin verileri açıklandı. Verilerin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan Ağustos Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.

Hizmet ve Sanayi alanındaki daralmanın devam ettiğini söyleyen Gürkan, açıklamasında;

GÜRKAN: “HİZMET VE SANAYİ SEKTÖRÜNDE DARALMA SÜRÜYOR”

“Hizmet sektöründe girdi alımlarının ivme kaybetmeye devam etmesine bağlı olarak iş hacmindeki daralma sürmüştür. Sanayi sektöründe ise yeni siparişlerde kaydedilen düşüşe bağlı olarak girdi alımları ivme kaybetmiş ve üretim aylık bazda daralmaya devam etmiştir. SAMEKS Bileşik Endeksi, Temmuz ayının ardından Ağustos ayında da referans değerin altında gerçekleşerek yılın üçüncü çeyreğine ilişkin ekonomik aktivitedeki yavaşlamayı teyit etmiştir.

GÜRKAN: “İKTİSADİ HAREKET GÖZLE GÖRÜLÜR BİR ŞEKİLDE AZALDI”

Temmuz ayında reel sektör üzerinde belirginleşmeye başlayan parasal sıkılaşma koşullarının olumsuz etkileri, Ağustos ayında da devam etmiştir. Böylece yılın üçüncü çeyreğinde üretim, iş hacmi, yeni siparişler ve girdi alımlarının azalmasıyla gözle görünür şekilde yavaşlayan iktisadi hareketlilik, bu döneme ilişkin ekonomik büyümenin ivme kaybettiğine işaret ederken; iç talep koşulları önümüzdeki dönemde de reel sektör üzerinde belirleyici olmayı sürdürecektir” ifadelerini kullandı.